Bästa babyskyddet [Bäst i Test 2022]

Babyskyddet Pris
cybex-cloud-z-babyskydd-i-size-plus-0-13-kg-nautical-blue Se pris
card_large-38 se Pris
card_large-39 se Pris

Med ett babyskydd kan även de minsta barnen åka tryggt i bilen. Det är en bilbarnstol som är särskilt utformad för spädbarn. I Sverige är det lag på bilbarnstolsanvändning och ett babyskydd gör att spädbarn kan åka bekvämt och säkert i bilen. Det är nödvändigt med ett babyskydd redan när den nyfödda åker hem från BB om ni åker bil.

Det finns många fördelar med att använda ett babyskydd. Framför allt är det säkert för spädbarnet. Det är lätt att använda stolen genom att sätta fast den i bilen med säkerhetsbältet. Tänk på att det endast ska användas på platser utan airbag. Babyskydd är utformade på ett sätt så att man lyfter ut och in hela babyskyddet. Med andra ord kan barnet lugnt ligga kvar i stolen hela tiden. Det går också bra att bära barnet i babyskyddet under kortare sträckor. Nackdelen med babyskydd är att de är ganska otympliga.

Det finns många bra babyskydd på marknaden och det är inte lätt att välja. Därför har vi utsett de fem bästa babyskydden från populära märken som Cybex, Britax, Maxi Cosi och Nuna. I testet har vi kikat på de olika modellernas komfort, funktioner samt hur lätta de är att installera. Observera att samtliga babyskydd i vårt test redan är godkända för användning i Sverige. Här kan du läsa mer om de bästa babyskydden.

Topp 5-listan som följer nedan är baserad på vad andra köpare och användare har lämnat för omdömen på diverse hemsidor online. De olika babyskydden har däremot inte testats fysiskt utan bara för att få en plats på artikelns lista.

Bästa babyskydden

 1. Cybex Cloud Z
 2. Nuna Pipa Next
 3. Cybex Aton M i-Size
 4. Britax Römer Primo
 5. Maxi-Cosi Tinca I-Size

1. Cybex Cloud Z

Cybex Cloud Z i-Size Plus är ett mycket bra babyskydd för barn mellan 0-13 kg. Skyddet är godkänt enligt nya säkerhetsstandarden i-Size. Det är ett populärt babyskydd för förstagångsföräldrar eftersom det är lätt att installera med tydliga färgmarkerade indikationer.

Babyskyddet kan sättas i ett smidigt liggläge och kan då även användas i en barnvagn. Liggläget får dock inte användas i bilen. Även suffletten på babyskyddet är mycket bra och kan ställas i flera olika positioner.

Fördelar:

 • Lätt att justera selen
 • Praktiskt liggläge och bas
 • Finns i många olika färger

Nackdelar:

 • Relativt dyr
 • Det tar lite tid att lära sig alla funktioner

2. Nuna Pipa Next

Pipa Next är ett stilrent babyskydd från varumärket Nuna. Det är ett mycket lätt skydd vilket är bra om du vill bära med dig skyddet. Det är också TUV-certifierat vilket innebär att du kan ta med det på resan.

Det här babyskyddet har en justerbar 3-punktsele samt ett justerbart nackstöd i sju lägen. Det kommer med ett avtagbart spädbarnsinlägg vilket gör det enkelt att anpassa passformen när barnet växer. Det är lätt och säkert att installera tack vare tydliga färgindikationer.

Fördelar:

 • Lättviktsdesign
 • Lätt att justera selen och nacken
 • Enkel installation

Nackdelar:

 • För låg vikt enligt vissa användare

3. Cybex Aton M i-Size

Cybex Aton M i-Size är ett mycket bra babyskydd med lyxig klädsel. Skyddet är tillverkat i ett material som kan andas vilket gör det lättare att hålla bebisen sval. Klädseln är avtagbar och kan tvättas vid behov.

Det här babyskyddet har högt säkerhetstänk och är förstärkt på sidorna samt har flera funktioner som ger både komfort och säkerhet, exempelvis ett energiobserverande skal. Det löstagbara spädbarnsinlägget och det horisontella läget ger en ergonomisk och bekväm position för barnet.

Fördelar:

 • Ergonomisk
 • Praktiskt horisontellt liggläge
 • Sval, avtagbar klädsel

Nackdelar:

 • Svårt att justera handtaget i olika lägen

4. Britax Römer Primo

Britax Römer Primo är ett prisvärt babyskydd som rekommenderas till nyfödda barn upp till 12 månader. Det är enkelt att installera skyddet i bilen tack vare den medföljande basen som även gör det lätt att lyfta ur baby skyddet. Trepunktsbältet är justerbart även i höjdled.

Det är ett säkert skydd som har höga sidor för extra sidokrockskydd. Dessutom är skyddet utrustat med extra kuddstöd som stabiliserar barnets huvud samt ett integrerat solskydd.

Fördelar:

 • Höga sidor för extra sidokrockskydd
 • Avtagbar och tvättbar klädsel
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Manuell sele
 • Vissa användare tycker det är svårt att installera basen

5. Maxi-Cosi Tinca I-Size

maxicosi carseat babycarseat marble grey essentialgraphite 3qrtleft 8712930162810 Group0+ Infant iSize ISOFIX

Maxi-Cosi Tinca I-Size är ett relativt billigt babyskydd som endast väger 3,2 kilo. Även om det är lätt att bära med sig tummas det inte på säkerheten. Skyddet är utrustat med ett spädbarnsinlägg med nackstödsdyna som gör att barnets huvud är i rätt position. Skyddet har även stötabsorberande material som absorberar kraften från en stöt om en olycka skulle inträffa.

Det är enkelt att installera skyddet med bilens bilbälte eller Maxi-Cosi FamilyFix 2 isofixbas. Skyddet kommer med en extra stor sufflett.

Fördelar:

 • Låg vikt
 • Stötabsorberande material
 • Billig

Nackdelar:

 • Handtaget är trögt att justera

Mer om babyskydd

Ett babyskydd är en av de viktigaste barnprodukterna och det bör med fördel inhandlas redan innan barnets födelse eftersom det behövs redan påväg hem från BB. Nästan alla nyblivna föräldrar köper ett babyskydd. Även om ni inte har bil kan det behövas vid tillfällen då ni behöver åka taxi.

Ett babyskydd kan inte substitueras med en annan typ av bilbarnstol. Spädbarn är mycket ömtåliga och behöver färdas i ett babyskydd när de åker bil. Det är viktigt att babyskyddet installeras på rätt sätt för att spädbarnet ska vara skyddat under bilfärden. De flesta modeller är enkla att installera och kommer med tydliga instruktioner, ibland även med färgindikationer som visar när skyddet är rätt installerat. Babyskyddet ska aldrig monteras på en plats där det finns en airbag.

Det finns babyskydd med bälten med 3 respektive 5 punkter. Båda är mycket säkra, men vissa användare föredrar fempunktsbälte i babyskyddet eftersom det minskar rörelse i sidled. Det är även svårare för barnet att ta sig ur fempunktsbältet. En trepunktssele anses dock också vara mycket säker. Vissa tycker att det är enklare att använda en trepunktssele med spädbarn eftersom det är lättare att trä i barnets armar i selen.

Babyskyddet ska inte användas som säng eller vagga i hemmet, om det har ett särskilt liggläge, utan endast för biltransport eller för att bära barnet kortare sträckor till och från bilen.

Bästa babyskyddet från Britax

Primo är det bästa babyskyddet från det populära varumärket Britax. Ursprungsmodellen är BRIO Primo som nu inte finns längre. Varumärket Britax köpte upp märket och återinförde Primo under Britax Römers namn. Utseendet och många funktioner är till stor del samma som ursprungsmodellen, men några uppdateringar och förbättringar har gjorts.

Primo är ett rymligt babyskydd som passar för spädbarn upp till 12 månader. Det är enkelt att använda och installera. Trepunktsselen gör det enkelt att lägga i barnet i babyskyddet. En stor fördel med bältet är att det går att justera i höjdled vilket gör det smidigt att anpassa selen efter barnets storlek. Det går att justera sittutrymmet i takt med att bebisen växer. Nackdelen är att selen måste träs om manuellt och att nackstödet inte kan höjas.

Den medföljande basen gör att du snabbt och enkelt kan lyfta in och ur babyskyddet i bilen. Den kan fästas direkt i bilen eller på en tillhörande bas.

Hur länge ska jag använda babyskydd?

Babyskyddet ska användas redan när barnet är nyfött. Redan på väg hem från BB ska det nyfödda barnet transporteras i ett bra babyskydd. Däremot är det svårare att veta när barnet är tillräckligt stort för att börja använda en annan typ av bilbarnstol.

Ett traditionellt babyskydd används vanligtvis från att barnet är nyfött tills dess 1-årsdag. Det finns dock vissa undantag och vissa modeller lämpar sig för kortare respektive längre användning. Det finns vissa riktlinjer som kan hjälpa dig att ta reda på om babyskyddet är urvuxet:

 • Barnets ålder
 • Barnets vikt
 • Barnets längd

Vad gäller barnets ålder är 1 år den generella riktlinjen. De allra flesta babyskydd är avsedda för barn upp till ett år. Det finns dock undantag, exempelvis de så kallade 2-i-1-skydden som kan användas längre.

Allt fler modeller och varumärken indikerar en maxvikt för babyskyddet istället för en ålder. Alla barn är olika och vissa växer ur skyddet snabbare än andra. De flesta babyskydd är lämpliga för barn upp till 12-13 kilo.

Många babyskydd skriver även ut en maxlängd för barnet. Om det inte framgår vilken som är maxlängden för skyddet du använder så kan du kontroller själv genom att se om barnets huvud sticker upp över kanten. Om det gör det så är babyskyddet urvuxet.

Sammanfattning

I princip alla nyblivna föräldrar köper ett babyskydd innan barnets födelse. Det finns ett stort utbud av olika modeller på den svenska marknaden vilket gör att det kan vara svårt att välja. För att hjälpa dig att hitta det bästa babyskyddet har vi valt ut de fem bästa.

I vårt test har vi recenserat de fem bästa babyskydden från populära märken som Cybex, Britax, Maxi Cosi och Nuna. Vi har bland annat tittat på hur enkelt det är att installera de olika skydden, material, komfort, säkerhet och funktioner. Samtliga skydd har redan genomgått säkerhetstestning och är godkända för användning i Sverige.

Vilket som är det bästa babyskyddet beror på vilka funktioner som ni som föräldrar efterfrågar samt barnets vikt och storlek. Samtliga babyskydd i vårt test är mycket säkra. Vissa har extra sidoskydd och andra har extra nackskydd. Valet av fempunktsbälte eller trepunktsbälte handlar främst om preferenser. Fempunktsbältet anses ge något bättre skydd mot sidorörelser medan trepunktsbältet är lite enklare att använda.

Ett babyskydd med ett särskilt liggläge, gärna horisontellt, är uppskattat av många föräldrar som vill kunna använda skyddet även utanför bilen. Liggläget ska dock aldrig användas när barnet transporteras i bilen.

Några babyskydd har även en avtagbar klädsel vilket uppskattas av vissa föräldrar. Vilket skydd som är bäst för just dig och ditt barn beror främst på era preferenser.

Lycka till med köpet!

Källor

Vi använder oss av diverse olika hemsidorna för att komma fram till ett så pålitligt resultat som möjligt. Våra Bäst i Test sidor är baserade på olika recensioner och omdömen på sidorna nedan.

Babyshop

Baby V

Babyland

Prisjakt

Bäst I Test

Lämna en kommentar