Bästa bärsjalen [Bäst i Test 2022]

Bärsjalen Pris
baby-ktan-barsjal-garden-graypink se pris
najell-wrap-barsjal-charcoal-black-stl-sm se pris
card_large-32 se pris

Att bära våra barn och ge och få närhet är något naturligt och reflexmässigt hos både nyfödda och föräldrar. Om vi vill använda bärsele eller bärsjal är en smaksak, men bärsjalen har många fördelar. Den kan användas från första dagen när barnet är helt nyfödd och finnas med under tiden då barnet växer. Sjalen anpassas även enkelt efter den förälder som använder sjalen. Det nyfödda barnet får en skonsam och trygg övergång in till livet genom att bli buren hud-mot-hud. Det får ta del av vår värme, andetag, rörelse och röst. Närheten som bärsjalen ger skapar hormonet oxytocin, även kallat för må-bra-hormon. Hormonet skapar en känsla av välbehag och lugn hos oss, och forskning visar att de långsiktiga effekterna av oxytocin är att våra barn blir mindre stressade som vuxna och får en stabilare emotionell hälsa. För vår del som förälder ger bärsjalen hälsovinster genom att minska risken för förlossningsdepression, ensamhet och stress genom att vi får händerna fria till att göra saker och lättare kan röra oss i och utanför hemmet. Det blir smidigare att ta oss uppför trappor och in på caféer utan att ha en vagn att ta hänsyn till. Vissa kan uppleva att det blir varmt med bärsjal, vilket kan avhjälpas med att välja ett tyg som känns svalare. Det finns många olika modeller av bärsjalar att välja mellan.

Topp 5-listan som följer nedan är baserad på vad andra köpare och användare har lämnat för omdömen på diverse hemsidor online. De olika bärsjalarna har däremot inte testats fysiskt utan bara för att få en plats på artikelns lista.

Bästa bärsjalarna

  1. Baby K´tan
  2. Najell Wrap
  3. Aura Randig
  4. Aldoria Bambusoft
  5. Aura Bärsjal pure

1. Baby K´tan

En bärsjal som är enkel att ta på och av genom de två tygslingorna. Inget knytande utan bara att trä på sjalen som när vi tar på oss en t-shirt. På så sätt är den en korsning mellan en bärsjal och ett bärsele men utan några obekväma spännen och knäppen, utan endast mjukt tyg.

Bärsjalen från Baby K´tan är tillverkad i ett tyg av 100 procent naturlig bomull som andas och är slitstark. Den rekommenderas från 0 år upp till barn som väger 16 kg. Mönstret på tyget är små fina rosa blommor på grå botten.

2. Najell Wrap

En snygg och enkel bärsjal. Färdigknuten vilket gör den enkel att bara trä på och ge sig ut. Sjalen består av jerseytyg som har skön stretch för en bekväm och lätt känsla.

Najell wrap bärsjal visas här i färgen charcoal black, men det finns även flera färger att välja på. Bärsjalen kan användas till nyfödda upp till 9 kg, sedan behövs en något mer stabil sjal ur säkerhetsaspekt.

Titta i storlekstabellen för att välja rätt storlek, S/M motsvarar motsvarar damstorlek 34-38 i topp. Det är inte barnets storlek som har betydelse, och sjalen ska sitta åt ordentligt så om du hamnar mellan storlekar så välj den mindre.

3. Aura Randig

Auras bärsjal är tillverkad i rayonviskos i eukalyptus och akacia. Det är ett slitstarkt tyg som känns mjukt mot barnet och är lätt och luftigt. Bärsjalen passar barn från att de är nyfödda (minst 3.6 kg) upp till 13.6 kg. Den är enkel att ta på och av tack vare tydliga kanter som visar hur den ska knytas. Färgen är ljust grå med vitgrå smala ränder som känns vilsam. Bärsjalen har en praktisk ficka. Sjalen kan endast tvättas i 30 grader vilket kan upplevas besvärligt. Detta är en enkel och bekväm sjal som du kan hitta i länken nedan.

4. Aldoria Bambusoft

Aldorias bambusoft bärsjal består av 100 procent bambutrikå vilket gör den mjuk som silke. Tyget släpper genom fukt och värme vilket gör att sjalen känns sval även varma sommardagar, samtidigt som det behåller värme när det är kyligt. Bambumaterialet är allergivänligt.

Denna bärsjal passar bäst till de små barnen mellan 0-6 månader men det fungerar upp till ca 1 år eller när barnet väger 10 kg. Den passar även bra till prematurer. Den är inte tillräckligt stabil för lite större barn.

Bärsjalens tyg är smidigt och tyngden fördelas på axlar, rygg och höfter vilket gör det bekvämt att bära barnet under flera timmar utan problem.

5. Aura Bärsjal pure

Ergobabys svarta bärsjal från Aura är en bekväm och enkel bärsjal. Den är ergonomisk för höfterna och hjälper oss att bära vårt barn på ett bra sätt utan att få problem med rygg eller axlar. Den svarta färger på Auras bärsjal gör den lämplig att bära vid olika tillfällen.

Bärsjalens tyg består av rayonmaterial tillverkat av eukalyptus och akacia. Tyget har andasfunktion och är mjukt och skonsamt mot barnets hud. Tyget är även slitstarkt så att sjalen ska hålla för vardagsanvändning och många tvättar. Sjalens kanter gör den enkel att knyta, även om den inte är riktigt lika enkel som de sjalar som går att trä på.

Säkerhet och användning

Det ska självklart kännas tryggt när vi bär vårt barn. Eftersom vi alltid har barnet nära oss i en bärsjal så blir det en säkerhet i sig, men det finns några saker som vi behöver tänka på vid användning av bärsjal. Barnet ska sitta nära dig och bärsjalen ska vara tillräckligt hårt knuten. Barnet ska inte kunna flyttas mot oss om vi lägger en hand på barnets rygg, utan det ska sitta stadigt. Sjalen ska stödja hela barnets rygg och lår. Att bärsjalen är spänd är även viktigt för vår rygg eftersom det då blir ett stöd, till skillnad från om den sitter för lös och det istället blir en belastning. Barnet ska sitta i hukposition med ansiktet mot oss, och med knäna högre än rumpan. När barnet är nyfött behöver vi stödja nacken, och vi behöver stödja barnets huvud om vi lutar oss framåt. Även om vi har barnet nära oss är det alltid viktigt att hela tiden kontrollera att barnet mår bra. Barnet ska ha fria luftvägar så att ansiktet inte hamnar för nära oss eller täcks av sjalen.

En del kan vara lite nervösa över att knyta bärsjalen på rätt sätt. Det följer alltid med instruktioner vid köp av en bärsjal och det finns bilder och filmer på internet hur en bärsjal knyts och hur barnet placeras och lyfts ur.

Bästa bärsjalen för nyfödda

En bärsjal är verkligen ett bra alternativ för det nyfödda barnet. Kanske ännu mer betydelsefullt för de för tidigt födda då bärsjalen erbjuder värme och kroppskontakt hela tiden. Det ger barnet trygghet och hjälper det att sova bättre, vilket är viktigt för att barnet ska utvecklas och växa. Vi vill att det lilla barnet ska ha naturligt och mjukt material mot huden, som bärsjalen från K`tan i 100 procent naturlig bomull. Eftersom vi vill ge det nyfödda eller för tidigt födda barnet hudkontakt under större delen av dygnet är det viktigt att bärsjalen uppfyller krav på ergonomi. Den ska fördela tyngden på höfter, rygg och axlar genom de breda axelbanden och det hela tygstycket över ryggen. På så sätt undviks belastningsskador och vi kan ge all vår uppmärksamhet till vårt nyfödda barn. Bärsjalen kräver inga tillbehör och den är enkel att amma i. För föräldern som inte ammar ger den närhet och skapar ett band genom hud-mot-hud-kontakten.

Sammanfattning

Det finns en mängd olika bärsjalar på marknaden idag. Det gäller att läsa vilka barn de är till för och fundera ut vad vi ska använda den till och vad som är viktigast för oss. Är det att välja ett ekologiskt och miljövänligt tyg så kanske bärsjal i bambumaterial är rätt val. Är det viktigt att kunna tvätta sjalen i minst 60 grader behöver vi kolla upp det innan köpet. Många bärsjalar kan endast tvättas i 30 eller 40 grader, vissa ska torktumlas och vissa ska handtorka. Det är en liten detalj men betydelsefull när vardagen ska fungera. Bärsjalarna har olika stabilitet och därmed passande för olika åldrar och vikt på barnet. Det finns sjalar som fungerar för alla åldrar, upp till 16-18 kg. Men det bästa är ändå om det finns möjlighet att köpa en bärsjal för nyfödda och sedan när barnet blir större byta ut den mot en stabilare. På det sättet bibehålls säkerheten eftersom en alltför mjuk sjal som passar för prematurer och nyfödda kan vara för vek för att hålla ett livligt och rörligt barn på plats. Alla bärsjalar främjar den nära kontakten mellan barn och förälder, något som skapar positiva effekter på lång sikt och som ger trygghet och en god relation.

Källor

Vi använder oss av diverse olika hemsidorna för att komma fram till ett så pålitligt resultat som möjligt. Våra Bäst i Test sidor är baserade på olika recensioner och omdömen på sidorna nedan.

Babyshop

Baby V

Babyland

Prisjakt

Bäst I Test

Lämna en kommentar